01 december 2006

Amnesty International

Hieronder enkele actiepunten van Amnesty International. Ze willen mensen wijzen op dingen die gebeuren in de wereld en voeren actie bij speciale gebeurtenissen.

De doodstraf
Amnesty International zegt 'nee' tegen de doodstraf. Altijd. Overal.

Holebi’s
Voorbeelden van enkele acties:
- Briefschrijfactie naar aanleiding van collectieve arrestatie van 52 homo's in Saoedi-Arabië (in samenwerking met onze collega's van Amnesty International Belgique Francophone)
- Briefschrijfactie naar aanleiding van de moord op een Mexicaanse homoactivist (in samenwerking met onze collega's van Amnesty International Nederland)
- Naar aanleiding van de terechtstelling van 2 homoseksuele jongeren in Iran schreven we een protestbrief naar de federale Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht.

Kinderrechten
De officiële naam van ons team is: Themacoördinatieteam Kinderrechten of afgekort: TCT Kinderrechten. In de eerste plaats is het onze taak om de Amnesty groepen , die ervoor gekozen hebben om rond kinderrechten te werken, actiemateriaal aan te bieden.

Martelen
Al meer dan veertig jaar strijdt Amnesty International voor wereldwijde uitbanning van foltering. Amnesty International stelt zich op het standpunt dat alle schenders van mensenrechten voor de rechter moeten komen. Zij moeten in eigen land worden berecht of eventueel in een ander land, volgens het VN-Verdrag tegen Foltering.

Vluchtelingen
Ten eerste, Amnesty International vindt dat mensen die slachtoffer zijn van dergelijke praktijken, of het risico lopen dat te worden, de mogelijkheid moeten krijgen om in een ander land asiel aan te vragen en eventueel te krijgen.Ten tweede is het voor Amnesty zeer belangrijk dat zulke mensen niet (opnieuw) het slachtoffer zouden worden van dergelijke praktijken in geval van terugkeer naar het land van herkomst, of naar een derde land.

Wapenhandel



Vrouwenrechten
Vanaf begin maart 2004 voert Amnesty International wereldwijd campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen. Met deze campagne willen we zowel intrafamiliaal geweld als geweld in oorlogsgebieden onder de aandacht brengen en concrete veranderingen afdwingen. We richten ons op verre landen, maar ook op ons eigen België, waar zowat 1 op 5 vrouwen slachtoffer is van huiselijk geweld.

Meer informatie op: http://www.aivl.be/.